Sähköautojen uusi tuleminen – faktoja sähköautoista

Tiesittekö, että sähköautoja on ollut jo 1800-luvun alkupuoliskolla? Ja että viime vuosituhannen alussa ne olivat jopa suositumpia kuin bensiiniautot? Sitä ei uskoisi, sillä muutaman vuosikymmenen ne olivat unohduksessa. Nyt eletään sähkö- ja hybridiautojen murrosaikaa, kun ympäristöystävällisempää liikennettä kehitetään. Keuruun ensimmäistä julkista (pika)latauspistettä odotellessa kerromme muutaman faktan nykyisistä sähköautoista.

Sähköauton latauspisteen merkki asfaltissa

 

  • Suomessa on vuonna 2017 noin 1 300 liikennekäytössä olevaa sähköautoa. Hallituksen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteena on, että vuonna 2030 Suomessa on 250 000 sähköautoa. Sähköautojen latauspisteitä on tänä vuonna yli 900.

 

  • Sähköautolla ajaminen on edullisempaa kuin bensa-autolla. "Tankkaaminen" on halvempaa ja sähköautoilla on alhaisempi ajoneuvovero. Hankkimishinta on tietysti vielä paljon korkeampi, mutta hintataso on laskussa. Lähivuosina on odotettavissa entistä edullisempia sähköautoja.

 

  • Sähköauton päästöt käytössä ovat alle viidenneksen keskimääräisestä bensa-autosta ja ne ovat energiatehokkaampia. Tosin sähköautojen koko elinkaaren ekologisuus on puhuttanut viime vuosina: niiden valmistamiseen käytettävä energia saattaa olla tuotettu esimerkiksi hiilivoimalla ja energiaa kuluu enemmän kuin diesel-auton valmistamiseen. Parhaimmillaan sähköauto voi kuitenkin olla täysin päästötön, jos sekä valmistamiseen että käyttämiseen käytetään vain uusiutuvia ja päästöttömiä energiamuotoja. Kuluttaja voi itsekin vaikuttaa sähköautonsa päästöihin, sillä se riippuu täysin käytetystä sähköstä. Suomessa energiantuotannon päästöt ovat moneen muuhun maahan verrattuna kohtuulliset, joten maassamme sähköauto on ekoteko.

 

  • Sähköauton toimintasäteeseen vaikuttaa esimerkiksi ulkolämpötila, ajonopeus ja se, käytetäänkö ilmastointia ja muita lisävarusteluita. Kylmällä säällä ja kovissa nopeuksissa akku voi tyhjentyä sadassa kilometrissä, mutta kaupunkiajossa ilman apuvälineitä voi ajaa jopa 200 km. Tämän vuoksi sähköautot ovat parhaimmillaan kaupunkiajossa. Pitkänmatkalaisille apua tuo yhä kehittyvä akkuteknologia, sähköautojen luotettavuuden ja kestävyyden parantuminen sekä lisääntyvät latauspisteet, erityisesti pikalatauspisteet. Taajama-ajossa myös sähköautojen hiljaisuus pääsee oikeuksiinsa, kun rengasmeluakaan ei ole niin paljon.

 

  • Sähköauto vaatii bensa-autoon tottuneelta omistajalta vielä käyttämistottumusten muutoksia. Mutta nyt ihmiskunta onkin siinä pisteessä, jossa ilmastonmuutoksen hidastaminen edellyttää kulutustottumustemme muutoksia. Yritetään siis yhdessä tehdä yhä kestävämpiä valintoja energiankulutuksessamme, oli se sitten sähköauto, biopolttoaineilla käyvä auto, sähköpyörä, tai julkisen liikenteen suosiminen.
Keuruun Sähkö Oy • Yliahontie 19, 42700 Keuruu • Puhelinvaihde ma-pe 9.00 - 15.00: 020 7879 800
© Keuruun Sähkö 2018. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®