Mitä kannattaa tietää sähkölämmityksen ohjauksesta?

Suurin osa kotitalouksien energiankulutuksesta on lämmitystä. Jos siis haluaa vähentää sähkönkulutusta, kannattaa miettiä, voisiko lämmityksestä säästää. Nykyään energiansäästöä varten on olemassa monia erilaisia älykkäitä järjestelmiä ja ohjauslaitteita, jotka tekevät sitä automaattisesti. Niitä kutsutaan lämmityksenohjaukseksi ja me kerromme, mitä nykykuluttajan kannattaisi niistä tietää.

Kissa makaa patterin päällä
Lämmin koti vähemmällä vaivalla ja rahalla

 

Mistä lämmityksenohjauksessa on kyse?

Lämmityksenohjaus tarkoittaa sitä, että asuntoon asennettu laite säätelee automaattisesti kiinteistön sähkölämmitystä esimerkiksi toimimaan energiatehokkaammin, lisäämään asumismukavuutta tai hyödyntämään halvimpia sähkönhintoja. Koko kiinteistön lämmitystä voi säätää ja seurata keskitetysti etänä. Asujan ei tarvitse könytä monta kertaa päivässä säätämään pattereiden lämmitystä tai seurata sähkön tunneittain vaihtuvia pörssihintoja.  

Älykkäällä teknologialla seurataan ja säädellään asunnon sähkölämmityksen laitteita lämmittämään haluttuihin aikoihin ja lämpötiloihin huomioiden huonelämpötilan lisäksi sähkönhinnat ja ulkolämpötilat sääennusteista. Laitteet seuraavat tarvittavia tietoja automaattisesti internetin välityksellä. 

Lämmityksenohjausta voidaan kutsua myös kysyntäjoustoksi, kun kulutusta siirretään korkean kulutuksen ja kalliiden hintojen tunneilta pois halvemmille ja siten tasapainotetaan sähkön kulutusta ja tuotantoa. Siten hallitaan sähköverkon tehotasapainoa, mistä on hyötyä sähköyhtiöille.

Ohjausjärjestelmät ovat kehittyneet termostaateista: esimerkiksi lämpöpatteri lämmittää lämpötilan pudotessa tietyn lämpötilan alle ja lopettaa, kun lämpötila saavutetaan. Termostaatit eivät välttämättä ole kovin tarkkoja, koska ne ottavat lämpötilan esimerkiksi seinästä. Ne eivät myöskään tiedä, milloin niiden lämmittäminen todella on järkevää ja milloin lämpötilan saakin antaa laskea, kuten työpäivän aikana tai matkoilla. Se ei myöskään osaa ennakoida tulevia pakkasia. Palvelu voi myös lähettää esimerkiksi sähköposti-ilmoituksia, jos lämpötilassa on tapahtunut isoja muutoksia.

Markkinoille on viime vuosina tullut muutamia sähkönkulutusta ohjaavia järjestelmiä. Keuruun Sähkö on CleWorks Oy:n valmistaman CleBox-järjestelmän jälleenmyyjä.

 

Mitä ovat lämmityksenohjauksen edut?

Lämmityksenohjausjärjestelmät tarjoavat tyypillisesti sähkönkulutuksen pienennystä, tasaisempia lämpötiloja, kätevää etäsäätöä keskitetysti sekä rahan säästämistä. Energiankulutusta vähentämällä pienenee paitsi sähkölasku, myös hiilijalanjälki, ja automaatio puolestaan tekee elämästä vaivattomampaa.

Lämmityksenohjauksen etuja:

  • Toimii automaattisesti, helppokäyttöinen
  • Tarkka säädettävyys
  • Huonekohtainen säätely
  • Takaisinmaksuaika vain muutamia vuosia
  • Parantaa sähkölämmityksen energiatehokkuutta
  • Lisää kiinteistön arvoa
  • Antaa etäsäätömahdollisuuksia
  • Toimii yhdistettynä myös muihin lämmitysmuotoihin 

Konkreettiset hyödyt ja niiden suuruudet riippuvat pääasiassa kiinteistöstä, johon järjestelmä asennetaan. Jos sähkönkulutus on ennestään pientä, ei sähkölaskuun välttämättä saa satojen eurojen pienennystä, toisin kuin isomman kulutuksen kohteissa. Varmimmin saavutettava hyöty on kätevät ohjaustoiminnot verkon kautta ja lämpötilan huonekohtainen säätäminen aina sopivaksi.

Ohjauksesta saa eniten rahallista hyötyä irti, jos niihin yhdistää pörssisähkön. Tällöin palvelu optimoi lämmityksen halvimmille tunneille automaattisesti. Halvimmille tunneille optimointi ei kuitenkaan tapahdu mukavuuden kustannuksella, vaan lämmityksen tarvetta seurataan tietysti koko ajan. Asuntoa ei lämmitetä pelkästään yöllä.

Palveluita voi käyttää myös kiinteähintaisilla sähköliittymillä, mutta hyöty ei ole yhtä suuri.

 

Usein kysyttyä

Millainen se laite on? Missä se järjestelmä on?

Keskusyksikkö on sähkökaapin yhteyteen tuleva pieni laatikko, kooltaan korkeintaan eväsrasian kokoinen. Huoneisiin tulevat anturit ovat pikkurilliä pienempiä. Lämmityksenohjauslaitteet ovat siis melko huomaamattomia päällepäin. Jotkut anturit ovat langattomia, mutta se tarkoittaa myös pattereiden vaihtamisen vaivaa. Johdolliset anturit eivät ole yhtä huomaamattomia, mutta käytössä kuitenkin huolettomia.

Kuinka paljon se maksaa?

Hinta riippuu tuotteesta ja myyjästä jonkin verran. Oman kokemuksemme mukaan tavallisin lähtöhinta peruspaketille on n. 1200 €. Jos peruspaketti ei riitä ja halutaan esimerkiksi enemmän huoneita ohjauksen piiriin, hinta sovitaan tapauskohtaisesti. Lisää tietoa saa palveluntarjoajilta.

Onko siitä hyötyä asunnossa, jossa on myös puulämmitys/ilmalämpöpumppu?

Sähkölämmityksen ohjauksesta voi olla hyötyä, vaikka kiinteistössä olisi käytössä sähkön lisäksi muitakin lämmitysmuotoja. Esimerkiksi useimmat puulämmityksen käyttäjät käyttävät puun ohella myös sähkölämmitystä. Ohjausjärjestelmä huomioi muut lämmönlähteet ja vähentää sähkölämmitystä, kun sille ei ole tarvetta. Jos kaikki lämpö niin asuintilojen kuin käyttöveden lämmityksestä alkaen tuotetaan ainoastaan puulla, silloin sähkölämmityksen ohjaaminen on melko turhaa – se ei käy lisäämässä halkoja takkaan puolestasi.

Kannattaako se, jos meillä on jo pörssisähkö tai yösähkö?

Kannattaa, koska se auttaa maksimoimaan halvat tunnit tehokkaammin ja vähemmällä vaivalla. Yhtä suurta säästöä ei tietenkään synny, kuin jos vaihtaisi järjestelmään tavallisesta sähkösopimuksesta. Kaiken lisäksi halpaa pörssisähköä voi saada myös päivällä, joten pelkkään yösähköön tukeutuminen ei usein ole kannattavinta. 

 

Tiedä tämä, kun ostat lämmityksenohjausta

Kannattaa aluksi varmistaa, kuinka hyvin lämmityksenohjaus sopii kiinteistöösi. Parhaimman hyödyn saat, jos asunnossasi on varaava lattialämmitys tai suora sähkölämmitys. Jos asunnossasi käytetään sähköä tavalla tai toisella lämmitykseen, voi lämmityksenohjausta käyttää. Jos kiinteistö ei ole kokonaan sähkölämmitteinen, saatava hyöty on pienempi, mutta kuitenkin mahdollinen. Vähäisemmäksi hyöty jää, jos kiinteistössä on esimerkiksi maalämpö, ilma–vesilämpöpumppu tai öljylämmitys, saati pelkästään puulämmitys.

Kun harkitset lämmityksenohjausjärjestelmän ostamista, kannattaa ottaa selvää vuosittaisesta sähkönkulutuksesta ja siitä, kuinka iso osa siitä on lämmitystä. Se auttaa päättelemään, kuinka paljon voit säästää vuodessa.

Lämmityksenohjaus tarvitsee jatkuvan internetyhteyden. Jos sellaista ei ennestään ole, sen voi hankkia ohjausjärjestelmän yhteydessä.

Kuten aina sähköasennuspalveluita ostaessa, muista varmistaa, että myyjä on Tukesin rekisteriin merkitty sähköurakoitsija. Sen lisäksi kannattaa varmistaa, että liikkeellä on riittävästi asiantuntemusta ja esimerkiksi referenssejä myymästään ohjauspalvelusta. Esimerkiksi me takaamme, että ammattitaitoisen asennuksen lisäksi annamme tukea käyttöönotossa ja vastaamme kysymyksiin asennuksen jälkeenkin.

Muista, että käyttäjällä on paitsi valtaa, myös vastuuta. Varaudu etukäteen siihen, että omilla valinnoillasi on vaikutusta siihen, kuinka paljon ohjausjärjestelmät säästävät. Voit säästää esimerkiksi 5 % pelkästään sillä, että lasket asunnon lämpötilaa yhdellä asteella. Sen vuoksi on tärkeää tehdä kaikki järjestelmän asetukset ja säädöt alussa kunnolla.

 

Jos kiinnostuit CleBox-järjestelmästä, soita meille numeroon 040-5943448!

 

Keuruun Sähkö Oy • Yliahontie 19, 42700 Keuruu • Puhelinvaihde ma-pe 9.00 - 15.00: 020 7879 800
© Keuruun Sähkö 2017. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®