Varissaaren lämpövoimala todistetusti vähäpäästöinen ja kotimainen

Keuruulaisia on kautta aikain huolestuttanut Varissaaren kaukolämpöä tuottavan voimalan päästöt. Nyt voimme onneksi todistetusti osoittaa huolen turhaksi. Ramboll Analytictsin vuonna 2015–2016 tekemän tutkimuksen mukaan Varissaaren lämpövoimalan piipuista nousee lähes silkkaa vesihöyryä. 

 

Mittauksissa mitattiin Varissaari 1 -voimalan ilmaan päästämiä pienhiukkasia, rikkiyhdisteistä rikkidioksidia sekä typpioksidia. Tutkimuksen raportin tulokset 90 % kattilateholla ovat:

  • Pienhiukkasia  1,4, mg/m3n eli 3,5 % raja-arvosta 
  • Rikkidioksidia19 mg/m3n eli alle 6,7 % raja-arvosta 
  • Typpidioksidia oli 320 mg/m3n 80 % raja-arvosta

Toisin sanon ympäristöluvan vaatimat rajat alitetaan selvästi.

Näitä päästöjä tarkkaillaan, koska niistä on haittaa niin ihmisille kuin luonnolle. Niistä voi seurata esimerkiksi hengitysteiden ärtymistä, hajuhaittoja, keuhkosairauksia, ilman ja veden happamoitumista, happosateita sekä rehevöitymistä. Päästöt vaikuttavat  sekä ihmisiin että koko ekosysteemiin.

Siksi päästöt on Varissaaressa otettu vakavasti ja ympäristöystävällisyyteen on panostettu uusissa voimaloissa. Näin pieniin tuloksiin päästään, koska savukaasut puhdistetaan pussisuodattimella ja savukaasupesurilla, eli tehokkaimmalla keinolla, jota tällaisessa voimalaitoksessa voi käyttää. 

Terveys- ja ympäristöhyötyjen lisäksi vähäpäästöisyydestä on hyötyä itse voimalaitoksellekin. Suodattamisen ansiosta energiaa ei mene hukkaan. Voimalalla on lisäksi jatkuva päästöjenmittaus, jotta omien päästöjen seuraaminen onnistuu.

Voimaloiden polttoaineen kotimaisuusaste on 99 %, ja suurin osa polttoaineesta on peräisin 50 kilometrin säteeltä. Tämän läheisempää lähienergiaa on vaikea tuottaa.

Ohuttakaan savuhaituvaa tupruttavat piippujen huiput eivät tietenkään ole esteettisimpiä näkymiä suomalaisessa järvimaisemassa. Tänä syksynä Lämpövoiman tontin reunamille istutetaan hiekkavalliin puita, jotka kasvaessaan tulevat peittämään näkyvyyttä ja auttavat pysäyttämään niitä vähäisiäkin hiukkasia, joita lähialueille saattaa piipuista levitä. 

 

Keuruun Sähkö Oy • Yliahontie 19, 42700 Keuruu • Puhelinvaihde ma-pe 9.00 - 15.00: 020 7879 800
© Keuruun Sähkö 2017. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®