Järkevän energiankulutuksen vinkit jouluun

Jouluna on paljon tarvetta energialle: on paljon erilaisia jouluvaloja, ruokia pitää valmistaa, radiosta soi joululaulut ja telkkarista katsotaan Joulupukin kuumaa linjaa ja joulurauhan julistusta, ja jos vielä sähkösaunakin on päällä, kuluu sähköä huomattavasti enemmän kuin tavallisena päivänä. Me energiayhtiöt kehotamme nykyään asiakkaitamme välttämään isoja kulutuspiikkejä ja jakamaan sähkönkäyttö tasaisemmin vuorokaudelle. Tässä seitsemän vinkkiä siihen, kuinka energiankulutusta voi pienentää jouluna.

Tähdenmuotoisia jouluvaloja

1. Kohtuullista saunomista

Älä pidä sähkösaunaa päällä turhan pitkään tai lämmitä sitä liian kuumaksi. Saunan kanssa samaan aikaan ei myöskään esimerkiksi paistaa kinkkua tai muita ruokia, jos mahdollista.

2. Ei turhaa valaistusta

Sammuta jouluvalaistus yön ajaksi tai silloin, kun koti on tyhjillään, tai suosi ainakin led-valoja. Ledit sopivan niin sisään huone- ja koristevaloiksi kuin ulos pihavalaistukseksi ja niitä saa nykyään hyvin tunnelmallisissa muodoissa.

3. Käytä sähköuunia tehokkaasti

Lämmitä uunissa mahdollisimman monta ruokalajia kerrallaan. Mikroaaltouuni on sähköuunia energiatehokkaampi lämmitystapa, joten hyödynnä myös sitä.

4. Kinkku paistumaan yöksi

Paista joulukinkku yön aikana. Kulutuspiikkejä välttämällä tarve varavoimaloiden käytölle ja tuontienergialle vähenee. Lisäksi yö- tai pörssisähköä käyttävät saavat sähkönsä silloin halvemmalla.

5. Hyödynnä Suomen talvi ruokien viilennyksessä

Viilennä ruoat ulkona – hangessa kattilat saa nopeasti niin viileiksi, että ne voi laittaa jääkaappiin. Liian lämpimät ruoat panevat jääkaapin koville ja lisäävät siten energiankulutusta. Osan ruoasta voi myös säilöä esimerkiksi kuistilla, parvekkeella tai ulkona, jos vain on sopivan kylmä keli.

6. Ei jatkuvaa kylmälaitteiden aukomista

Vältä jääkaapin ja pakastimen ovien turhaa aukomista. Mieti etukäteen, mitä kaikkea olet sieltä ottamassa, ja järjestä ruoat niin, ettei uudelle astialla tarvitse etsiä paikkaa pitkään.

7. Älä ylilämmitä

Pienennä lämmitystä. Jos talossa on uuni ja sauna päällä ja kynttilöitäkin poltetaan, kenties pattereiden ei tarvitse hohkata niiden lisäksi. Varmista siis, ettei turhan päiten ole tarvis avata ikkunoita asunnon viilentämiseksi.

Keuruun Sähkö Oy • Yliahontie 19, 42700 Keuruu • Puhelinvaihde ma-pe 9.00 - 15.00: 020 7879 800
© Keuruun Sähkö 2018. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®